Горња граница дуга може изазвати ”озбиљне” посљедице за Американце

 

САД су достигле горњу границу дуга, постављајући терен за конгресни обрачун који би могао да се заврши финансијским болом како за домаћинства тако и за привреду.

Финансијски секретар Џенет Јелен упозорила је лидере Конгреса на предстојећи рок за достизање горње границе дуга. Уколико Конгрес не предузме одређене кораке у наредним мјесецима, догађај би могао „нанијети непоправљиву штету америчкој економији, средствима за живот свих Американаца и глобалној финансијској стабилности“.

Колики је горња граница дуга?

Горња граница дуга је износ новца који је амерички трезор овлашћен да позајми за плаћање својих рачуна. Имајући у виду да трошкови владиних операција генерално премашују федералне пореске приходе, САД морају да прикупе новац продајом обвезница Трезора. Влада то не може да учини након што достигне горњу границу дуга чиме се ризикује неизвршење обавеза.

Тренутна граница дуга је око 31,4 трилиона долара. Сада, када су САД достигле ту границу, нису у могућности да повећају износ свог неизмиреног дуга, а плаћање рачуна постаје теже.

Горња граница дуга не би била проблем ако би амерички приходи – тј. порески приходи премашивали њене трошкове. Међутим, према мишљењу Савјета економских савјетника Бијеле куће,  САД нису оствариле годишњи суфицит од 2001. године и од тада су се сваке године задуживале за финансирање владиних операција.

Зашто је горња граница дуга тренутно проблем?

Трезор има привремене опције за плаћање рачуна: може да користи готовину на располагању или да потроши све долазне приходе, попут оних током пореске сезоне. Такође може да користи такозване „ванредне мјере“, које ослобађају новац у кратком року. Трезор је почео да користи такве мјере. То укључује обуставу нових инвестиција у Пензионо-инвалидски фонд државне службе и Фонд за здравствене бенефиције пензионера до 5. јуна.

Редакција