Кандидатски статус Босне и Херцеговине за улазак у ЕУ је странпутица за народ!

Добијање званичне потврде кандидатског статуса БИХ за улазак у ЕУ није вијест за радост, него за жалост.

Странка НАША ПРИЧА РЕПУБЛИКА СРПСКА одлучно и даље заступа ставове које је заступала у изборној кампањи и указује народу на битне услове и условљаваља од стране ЕУ.

Међу постављених 8 захтјева, налазе се приоритети: измјене закона о Високом судском и тужилачком савјету и усвајање закона о судовима БИХ.

Европска комисија тражи да Високо судско и тужилачко вијеће, чији је задатак именовање судија и тужилаца на свим нивоима, осим у уставне судове, као и да Суд и Тужилаштво БИХ треба да имају УСТАВНИ СТАТУС, што захтјева измјене Устава БИХ, Занимљиво је да ће владајуће странке из Републике Српске, које су се у предизборној кампањи и залагале за укидање Суда и Тужилаштва БИХ уз аргумент да то судтсво на државном нивоу није предвиђено Уставом БИХ, сада МИЈЕЊАТИ УСТАВ како би формирале Суд и Тужилаштво на нивоу БИХ!

Осим измјена закона о ВСТВ-у, од БИХ се тражи и усвајање закона о судовима у БИХ јер БИХ нема Врховни суд на државном нивоу који би досљедно тумачио право у цијелој БИХ. Интересантно да су владајуће странке у изборној кампањи, биле управо против оваквог суда, а сада ће измјеном Устава, омугућити његово конституисање!

Да иронија буде већа, за измјену Устава БИХ потребна је двотрећинска већина у државном парламенту, што значи да ће и тзв. опозиција сарађивати са владајућом структуром, коју је до јуче оптуживала за корупцију!
О осталим захтјевима ЕУ је бесмислено говорити, јер ЕУ захтјева да владајуће структуре, које оптужују за постојање корупције, укину корупцију.

У будућем времену, ЕУ неће одустати од првобитних захтјева дефинисаних у 14 тачака, међу којима је и захтјев за измјену уставних одредби које дају, како у ЕУ кажу, ексклузивна права конститутивним народима, Бошњацима, Србима и Хрватима, приликом именовања у све три гране власти.

Примјера ради, то значи да се у Уставу БиХ брише члан IV, став 1 и 2 који дефинишу начин конституисања Дома народа по принципу заступљености сва три конститутивна народа. Такође, одредба Устава, у вези са именовањем у Савјет министара, морала би да се брише.

Да ли је народ сагласан са тим?!

Зашто нико од политичара не каже представницима ЕУ да то нису никаква “ексклузивна” права конститутивних народа, него права народа произашла из Дејтонског споразума?!

Политичари се куну у Дејтонски споразум, истовремено подржавајући добијање статуса кандидата за приступање ЕУ, уз услов који крши Дејтонски споразум и ОДУЗИМА народима њихово загарантовано право по принципу конститутивности ?!
Нуде нам, између осталог, укидање канцеларије ОХР-а уз услов решавања питања државне и војне имовине. Ово да није жалосно било би смијешно.

Дејтонским споразумима, Анексом 10, формулисано је постојање и статус високог представника у БИХ, као пуномоћника странака потписница Споразума, али се његово именовање, према међународном праву, врши на НЕЗАКОНИТ НАЧИН!

Високог представника у БИХ је именовао Савјет за спровођење мира, сачињен од представника држава које су саме себе овластиле да именују Високог представника. Савјет за спровођење мира НИЈЕ именовала ни Скупштина УН, ни Савјет безбједности УН, те се поставља питање одакле Савјет за спровођење мира, црпи свој правни легитимитет и легалитет?!

То је суштинско питање са аспекта међународног права, те би политичари у ЕУ прво то требали да нам објасне, а не да захтјевају од Републике Српске да се одрекне своје имовине!

Савјет нема упориште у међународном праву, НЕ може креативно да тумачи нити да дописује међународни уговор, следствено НЕМА правни основ ни да проглашава било каква овлашћења за високог представника у БиХ, као што је то учињено на тзв. бонском засједању Савјета за спровођење мира (децембар 1997.година), када су донесени закључци који се тичу високог представника (тзв. бонска овлашћења).

Господо у ЕУ, са аспекта међународног права, ви имате у складу са међународним правом, само канцеларију ОХР као физички простор оивичен зидовима, али не и Високог представника, јер је именован на незаконит начин. То се односи на све Високе представнике до данас, који су именовани на незаконит начин.

Дакле, ви нама нудите да укинете канцеларију ОХР, као физичку просторију, пошто Високи представнци свакако нису именовани на законит начин, уз услов да се Република Српска одрекне своје имовине?
Пошто ниједна странка не смије да зуцне представницима ЕУ.

Странка НАША ПРИЧА РЕПУБЛИКА СРПСКА пита представнике ЕУ:

  • Како се нисте сјетили да захтијевате, да се из Устава БИХ избрише став који омогућава наднационалном суду да именује стране држављане у састав судија Уставног суда?!
  • Да ли је то по ЕУ стандардима да вам страни држављани буду судије у Уставном суду?!
  • Како зовете такве творевине, државама или протекторатом?!
  • Уласком у ЕУ народ губи право на самосталну спољну политику, губи право да развија самоодрживу економију и губи право да заступа своје интересе.

ЕУ није пут надања, него странпутица стрмоглавог сваколиког страдања!

Проф. др Зоран Калинић
Предсједник опозиционе странке
НАША ПРИЧА РЕПУБЛИКА СРПСКА