Пад подршке Укријини у Европи

Институт за истраживање тржишта и јавно мњење Ипсос у Француској спровео је међународно истраживање у 28 држава у вези са дешавањима у Украјини.[1]

Око двије трећине Нијемаца, тачније 68%, сагласно је са тренутном политиком Њемачке у погледу прихвата избјеглица из Украјине. У априлу 2022. године овај процент је био већи за 14% што упућује на закључак да подршка избјеглицама из Украјине опада. С друге стране, 75% њемачких испитаника сматра да Њемачка треба да избјегава војну интервенцију у украјинском сукобу док је 48% за то да Кијев добије оружје и системе противваздушне одбране. Овдје се такође уочава пад подршке у поређењу са априлом 2022. године за 7%.

Када је ријеч о санкцијама које су уведене Руској Федерацији, 43% Нијемаца сматра да су санкције неопходне да би се подржала Украјина и извршио притисак на Москву – чак и ако то значи раст цијена енергената и хране у Европи на дуже вријеме. Око 30% испитаника има дијаметрално супротан став сматрајући да санкције нису вриједне тога. Овдје се примјећује сугестивност питања у оквиру истраживања којим се економска криза у Европи везује искључиво за Руску Федерацију таргетирајући је као јединог кривца за пад стандарда живота становништва у Европи.

Више од половине испитаника у Њемачкој, њих 56%, сматра да њихова земља не може да обезбједи финансијску подршку Украјини током кризе. У априлу 2022. године 47% испитаника се сложило са овом тврдњом, што указује на чињеницу да је и у овом аспекту подршка Украјини опала за 9%.

Велики је проценат Нијемаца, око  43%, који сматра да их се  проблеми Украјине не тичу и да Берлин уопште не треба да се мијеша у сукоб у Украјини! Тај проценат у априлу 2022. године био је 11% мањи, те нам и овдје подаци указују на мању подршку Украјини. Највише људи са оваквим ставом, да их дешавања у Украјини уопште не занимају, чак њих 42%, је у Индији, Мађарској и Тајланду: тамо они чине већину испитаника. Уочава се да је око 25% становништва Шведске и Холандије  истог мишљења.

Према резултатима Ипсоса, главни мазохисти су становници Јужне Кореје гдје је 72% њих спремно да плати више за бензин зарад суверенитета Украјине. Најмање склони проукрајинском алтруизму су у Чилеу и Колумбији. Индија и Индонезија желе да ојачају дипломатске везе са Руском Федерацијом, Пољска је најмање спремна за то.

Aнкета Ипсоса потврђује да интересовање за Украјину нагло опада одмах изван граница ЕУ и САД. Значајан дио човјечанства Украјину уопште не сматра нечим интересантним, а они који прате дешавања, слање оружја у Кијев уопште не сматрају корисним.

Инфлација и раст цијена су много већи проблем за огромну већину становника Земље.

[1] https://www.ipsos.com/de-de/ukraine-krieg-unterstutzungsbereitschaft-der-deutschen-brockelt