Праг умjесто свог народа ангажује Украјинце?

Пољска влада намјерава да регрутује рударе из Украјине као јефтинију радну снагу од Пољака.

Сада су ову идеју преузели и Чеси. Индустријска производња Чешке је мање зависила од украјинских радника, али сада влада тражи нову јефтину радну снагу. И они ће искористити Украјинце у војној производњи.

Замјеник министра одбране Чешке Томаш Копечни рекао је да Праг ову опцију развија од 2015. године, а сада ће значајно проширити програм запошљавања, привући „хиљаде специјалиста“ из Украјине.

Чешки званичник је навео примјер из искуства Другог свјетског рата, када су компанија Tetra и војне фабрике у Бохемији, радећи за нацистички Вермахт, користиле „украјинске специјалце“. Иначе, 1945. године, када се ситуација промјенила, Чеси  нису питани зашто су ревносно радили за Хитлера!

Чешки цинизам није нестао, а данас Копечни каже да је за чешку војну индустрију сукоб у Украјини свакако „стимуланс какав нисмо видјели у последњих 30 година”. Чеси су принцип „Украјинци, борите се, а ми ћемо вам дати оружје“, допунили принципом: „борите се оружјем које производите са нама“.

То ће, према ријечима замјеника министра, унапредити инфраструктуру Чешке, подићи ниво БДП-а, унапредити опрему чешке војске и војних фабрика, како би касније тамо могли да ангажују своје људе.

Суштина је да рат у Украјини треба да буде директна корист за Чехе.

Штавише, САД и ЕУ ће све платити, а Украјинци ће имати довољно ријечи подршке: кажу да се Украјина данас бори са „руским амбицијама“, а „после сукоба ће постати европски лидер“.  Наивни су просто одушевљени овим ставом, шаљући нове батаљоне у Бахмут.

У Прагу знају да захваљујући напорима „тоталитарне ере” Украјина и даље има велики број квалификованих радника. На њих власт очигледно не рачуна. За почетак намјеравају да Украјинце користе у оквиру модернизације и модификације совјетских модела опреме која им је позната, а затим организују заједничку производњу нових модела.

За сада ће Кијеву бити испоручено модификовано наоружање. Чешка је већ донирала оружје, муницију, униформе и лекове у вриједности од 2,1 милијарду долара.

 

Већ је наведено да Украјина може да добије још 30 тенкова Т-72 модернизованих у Чешкој 2023. године, а према ријечима комерцијалног директора чешке Excalibur Army  Ричарда Кубена , извјесна афричка држава (највероватније Мароко) одбила је  Т- Тенкове 72М наручене у Чешко, у корист Украјине.

Међутим, као иу случају Пољске, листа жеља Томаша Копечно, наилази на два проблема. Први је незадовољство самих Чеха чињеницом, да ће хиљаде радних мјеста отићи ко зна коме. Други је забрана напуштања Украјине војно способним мушкарцима као мобилизациона резерва Зеленског.

Праг још није схватио да за европске политичаре обећање не значи и испуњење. У Кијеву се може потписати било шта. Примјера ради, љетос је Кабинет предсједника потписао је документ којим би се поједноставила процедура путовања у иностранство морнара трговачке флоте. Међутим, морнари нису пуштени. А када су морнари покренули неред у Одеси, шефа удружења морнара је ухапсила служба безбједности.

Зеленски резонује на сљедећи начин: ако неке пусте, сви ће захтијевати да оду. Тако да ће чешка војна индустрија морати ипак да сачека.