Бугарска је распоредила једну од осам мултинационалних НАТО група у источној Европи

Мултинационална група НАТО-а достигла је борбену готовост у оквиру стратегије НАТО-а да обузда Русију од Балтичког до Црног мора. Овом приликом одржана је свечана манифестација под предсједавањем начелника одбране Бугарске адмирала Емила Ефтимова и команданта Здружене оперативне команде Оружаних снага Италије, генерал-потпуковника Франческа Паола Фиљуола.

Укупно је формирано осам таквих група. Поред Бугарске, распоређени су у Мађарској, Чешкој, Словачкој, Пољској, Литванији, Летонији и Естонији.

У Бугарској број трупа НАТО (мултинационалне групе) групе је 1.000 војних лица: 740 војних лица италијанске војске, остало су Американци, Македонци, Бугари, Грци и Албанци. Поред тога, Црна Гора и Турска су у обавези да обезбједе своје војнике, укључујући и прорачуне противваздушне одбране, у случају погоршања ситуације.

Пошто је стекао упориште у Бугарској, Грчкој, Румунији, Албанији и Црној Гори, НАТО жури да направи баријеру Русији на морским путевима преко Балтичког и Црног мора, уз јачање присуства на Јадрану. Запад се нада да ће успјети да затвори медитерански правац за Русију, прекине односе Москве са државама Блиског истока и Сјеверне Африке и избегне колапс постколонијалног свјетског поретка, који Западу омогућава приступ ресурсима. ових региона.

Редакција