Сјеверна Кореја уз Руску Федерацију

Корејска централна новинска агенција (државна новинска агенција Демократске Народне Републике Кореје) објавила је 27. јануара 2023.године изјаву Ким Јо-Џонг, која је замjеник шефа Одjељења за пропаганду и агитацију Централног комитета Радничке партије Северне Кореје.

У саопштењу се наводи да су акције САД “ прешле опасну линију „. Како је примјетила Ким Јо Џонг„ Сједињене Државе су се, подржавајући Украјину великим бројем наоружања,истаклеу стимулисању наставка нестабилних свjетских дешавања, а недавно су још јасније потврдиле своју антируску позицију званичном најавом испоруке својих тенкова “. Према њеним ријечима, „Сједињене Државе покушавају да остваре хегемонију даљим ширењем прокси рата како би уништиле Русију “.

Без Сједињених Држава, свиjет ће бити свјетлији, безбједнији и мирнији. Сједињене Државе представљају озбиљну претњу стратешкој безбједности Русије. Дубоко сам забринута због понашања Сједињених Држава, које доприноси ескалацији рата испоруком војне опреме Украјини за копнени напад, и то најоштрије осуђујем. САД и друге западне земље, које уништавају свјетски мир и регионалну безбједност преносећи астрономске количине војне опреме у Украјину, потпуно игноришући безбједносне интересе Русије, немају разлога да оспоравају право суверених држава на самоодбрану “, наводи се у саопштењу.

Ратиште у Украјини није блискоисточна пустиња у којој су пре 20 година лутали амерички тенкови. Не сумњам да ће свака војна опрема којом се Запад поноси бити спаљена до темеља пред непобједивим борбеним духом и моћи херојске руске војске и народа. Империјалистичка Коалиција никада неће сломити херојски дух војске и народа Русије, који имају отпорност, ватрени патриотизам и снажан духовни потенцијал “, рекао је Ким Јо-Џонг, додајући „Увијек ћемо бити у истом рову заједно са војском и народом Русије, који су устали да се боре да заштите достојанство и част државе, суверенитет и безбједност земље “.

Подсјетимо, Ким Јо Џонг је најмлађе дијете и једина ћерка покојног лидера ДНРК Ким Џонг Ила, унука оснивача државе Ким Ил Сунга и сестра садашњег лидера Ким Џонг-Уна. Са братом је студирала на швајцарском универзитету.

На универзитету Ким Ил Сунг (виша војна образовна установа ДНРК, главни универзитет у земљи, „највиши храм образовања и учења, моћна база за обуку националног особља земље„), Ким Јо-Џонг је дипломирала информатику. Радила је у Државном комитету за одбрану и секретаријату Ким Џонг Ила. Од 2014. године је задужена за све веће јавне догађаје. Од 2018. године,  укључена је у многа спољнополитичка питања. Од 2019. године изабрана је у Врховну народну скупштину. Он је особа од највећег повјерења Ким Џонг Уна. Од 2020. године, према писању медија, Ким Јо-Џонг се назива „ насљедницом “ и „ вођом број два “ у Сјеверној Кореји.