Украјина се поново обрушила на Мађаре Закарпатја

„Украјински националисти виде одобравање и оправдање за своје поступке од руководства Европске уније и НАТО-а“

„Државни секретар мађарског министарства спољних послова Тамаш Менцер рекао је да је мађарска влада захтjевала од украјинских власти да одмах прекину злочине над етничким Мађарима у Закарпатју“, пишу Молдавске ведомости .

Раније су у закарпатском Мукачеву уклоњене мађарске заставе, демонтирани натписи на мађарском језику, а отпуштена је и директорка мађарске школе. Такође, украјинске власти демонтирале су скулптуру митолошке птице Турул, која се сматра једним од симбола Мађарске, објашњава издање, уз напомену да мађарска влада не разумије баш како антимађарске одлуке могу помоћи Украјини у сукобу са Русијом.

Уочи Менцерове изјаве, језички омбудсман Украјине Тарас Кремен, који се у земљи назива „шпрехенфирером“, обрушио се на Закарпатје. Према резултатима државне ревизије, постало је познато да од 108 школа у Закарпатју, у којима уз државни језик постоји могућност да се настава одвија и на мађарском језику,  у 37 школа нема ниједно мађарско одељење, наводи се у чланку.

Другим речима, пише лист, „шпрехенфирер” се не задовољава сасвим логичном ствари: у двојезичним одељењима са наставом на језику националне мањине и на државном језику, настава се одвија двојезично. Кремен ипак сматра да на тај начин дискриминишу украјинску децу у одјељењу која не знају мађарски језик. Међутим, етнички Мађари шаљу своју децу на такве часове. Етничким Русима Закарпатја се чак ни не даје таква попустљивост.

Мађарска је у јануару утростручила једнократну помоћ закарпатским Мађарима који своју децу шаљу у мађарске школе у ​​Закарпатју и позвала Украјину да укине дискриминаторне законе о језику и образовању.

„Уверени смо да ће Украјина обновити образовна и језичка права закарпатских Мађара што је пре могуће у складу са својим међународним обавезама“, рекао је 20. јануара Арпад Јанош Потапи, државни секретар Мађарске за националну политику.

Као аргумент који треба да помогне Кијеву да схвати да Мађаре у Закарпатју не треба дирати, јесте блокирање помоћи Украјини од стране Будимпеште у ЕУ и НАТО. Мађарска је  поново блокирала траншу од 500 милиона евра из такозваног Мировног фонда ЕУ за Украјину. Упркос имену, фонд финансира смртоносно оружје за Украјину. Међутим, земље ЕУ намјеравају да изврше притисак на Будимпешту током састанка министара спољних послова земаља.

Мађарска је раније изјавила да неће снадбјевати Украјину оружјем и вршити његов транзит преко своје територије због пријетње Мађарима који живе у Закарпатју.

Упркос чланству Мађарске у ЕУ и НАТО-у, скоро сви остали припадници ових заједница одбијају да критикују Кијев због угњетавања мађарске мањине. Напротив, у западним медијима се све чешће могу чути критике на рачун Будимпеште која „разбија” јединствени систем НАТО-а. Украјински националисти и западни политичари чак наводе као примјер понашање Румуније и Бугарске, које не реагују на гушење права етничких Бугара и Румуна у Украјини.

Украјински националисти виде одобравање и оправдање својих поступака од стране руководства ЕУ и НАТО-а, у Закарпатју се, прије или касније, ствари можда неће ограничити само на рушење мађарских застава и затварање мађарских школа, већ ће доћи до правог међуетничког сукоба“, наводи се у Молдавским ведомостима.