Американци и даље сарађују са талибанима у Авганистану?

Пакистан и Авганистан су на ивици рата.

Почетком децембра 2022. године пакистанске власти су саопштиле да се ситуација у Авганистану захуктава. Истовремено, појавиле су се информације да су Пакистанци послали авион да евакуишу своје дипломате из Кабула. Руска амбасада у Авганистану прешла је на појачани безбједносни режим, након снажног терористичког напада у Кабулу.

Недјељу дана раније, влада талибана извјестила је да је сама поправила 70 војних авиона и хеликоптера, који су „наслијеђени од претходне владе“. Тачније, донирали су их Американци, између осталог, оружје у износу од више од 85 милијарди долара. Захваљујући томе, по борбеној авијацији – авионима и хеликоптерима – талибански Авганистан је на 4. месту у свијету (послије САД, Кине и Руске Федерације). Међу осталом опремом су и  Ан-32Б, Ми-25, Ми-17В-5, УХ-60А, МД530Ф.

Почетком октобра, команда пакистанских талибана Техрик-е-Талибан Пакистан (ТТП) је дистрибуирала снимак свог вишег команданта, муфтије Нур Сиед Мехсуда, у којем он наређује борцима да се припреме за рат против авганистанских талибана у Авганистану. Муфтија извјештава да су „авганистански талибани почели да понижавају борце ТТП претресајући њихове домове, што више није прихватљиво”.

Према пакистанском министарству унутрашњих послова, од 1. децембра само у Авганистану је стално било око 5.000 милитаната Техрик-е-Талибан Пакистан. Након одласка НАТО трупа из Авганистана, величина организације се значајно повећала.

Дана 28. новембра, пакистанска врховна команда талибана прогласила је „Џихад у Пакистану који брани Авганистан “ (Jahad-e-Pakistan Defa-Afghanistan). Џихад против пакистанске државе. Према наређењу (на слици) пакистанског министра одбране муфтије Музахима Техреек-е-Талибан, његови милитанти треба да нападну пакистанске снаге безбједности широм земље. Прес служба те организације саопштила је и да је руководство Пакистана преварило очекивања чланова групе.

Истог дана, Техреек-е-Талибан Пакистан пријавио је 16 напада на пакистанске снаге безбједности током недеље. Укупно је таквих напада у новембру било више од 50. Истовремено, са авганистанско-пакистанске границе, стизали су извјештаји и видео снимци о обрачунима са пакистанским граничарима на граничним прелазима.

Истог новембра, сукоб између талибана и пакистанске војске у округу Данд Ва Патан у источном Авганистану, претворио се у оружани сукоб који пријети да ескалира у непријатељства великих размера. Пакистан је најавио инвазију терориста у Авганистан и тамо послао трупе. Истовремено, Исламабад је захтијевао да Запад врати Авганистану девет милијарди долара које су замрзнуте на њиховим рачунима у Сједињеним Државама.

Пакистанска објава рата Исламабаду од стране пакистанских талибана, настала скоро одмах након што је бивши шеф обавештајне службе Пакистана, генерал Фаиз Хамид, изгубио борбу за место врховног команданта Асиму Муниру. Раније је Фаиз Хамид био иницијатор и главни кустос тајних преговора са ТТП, током којих су желели да постигну примирје са талибанима.

Неуспјех Фаиза Хамида поклопио се са извештајем бившег шефа протокола авганистанског министарства спољних послова и амбасадора у Немачкој Хамида Седика о наглом повећању активности САД у авганистанском правцу: постизање консензуса .

Према ријечима авганистанског дипломате, дани који су се поклопили са почетком талибанског проглашења џихада Пакистану „укључивали су преговоре (авганистанских представника. – А.И. ) са УСИП-ом, Атлантским савјетом, Стејт департментом и Конгресом САД… наши амерички пријатељи настоје да подрже дијалог унутар Авганистана “.

Показало се да су САД, „напустивши“ Авганистан, и даље њихов највећи донатор, који су од августа прошле године преко Агенције за међународни развој и Стејт департмента доделили Кабулу више од 1,1 милијарду долара.

Пакистански талибани себе постављају као наследнике антикомунистичког џихада из 1980-их. Назив операције коју су покренули је симболичан: у складу је са мотом муџахедина који су се борили против совјетских трупа и владе ПДПА – „Џихад у Авганистану, брани Пакистан“. Данас, према истраживачима, пакистански талибани јасно стављају до знања да је џихад објављен Исламабаду за њих, наставак џихада старог 40 година.