Министри спољних послова Русије и Индије разговарали су о актуелним питањима билатералних односа

Русија и Индија ће ускоро постићи циљ да доведу трговину на 30 милијарди долара, сада је тај износ око 17 милијарди долара, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Поздравили смо позитивну динамику билатералне трговине. До септембра је трговински промет порастао за више од 130 одсто у односу на исти период прошле године, скоро достигавши 17 милијарди долара. Увјерени смо да ће циљ који су наши лидери зацртали – да се трговински промет доведе на 30 милијарди – ускоро бити остварен “,рекао Лавров на конференцији за новинаре, послије разговора са министром иностраних послова Индије, Субрамањамом Џаишанкаром. Такође, руска и индијска страна  „детаљно су разговарале о стању и перспективама војно-техничке сарадње, укључујући заједничку производњу савремених врста наоружања “.

Шеф МИП-а  је указао на значај контаката између Руске Федерације и Индије у ери промјена, које сада доживљава међународна заједница и навео потребу редовне размјене мишљења.

„Редовно комуницирамо и то одражава темпо који наши лидери постављају за наш однос, високо привилеговано стратешко партнерство. Наравно, у ери промјена које сада доживљава међународна заједница, важно је да редовно провјеравамо своје процјене.

Руски предсједник Владимир Путин и премијер Индије Нарендра Моди, поставили су задатке за развој сарадње између Москве и Њу Делхија у области трговине, инвестиција, технологије и културно-хуманитарне размене, нагласио је С. Лавров и истакао значај заједничког рада двије земље на међународној платформи.

Сарадња између Индије и Русије се развија и две земље се крећу ка годишњем трговинском промету од 30 милијарди долара, рекао је у уторак индијски министар спољних послова Субрамањам Џаишанкар, обраћајући се члановима Међувладине индијско-руске комисије за трговину, економију, науку, технику и културну сарадњу.

„Сарадња између наше две земље наставља да се стабилно развија. Верујем да смо на путу да постигнемо наш годишњи трговински циљ од 30 милијарди долара. И то је дјелимично због припрема и дискусија које смо водили међу собом у протеклих неколико година. Наша економска сарадња иде ка дугорочној стабилности, али да би била одржива потребно је да буде уравнотежена. Ова питања су у средишту наших данашњих разговора „ – рекао је С. Јаисханкар , који је изразио наду да ће  двије државе успјети да остваре оптималан потенцијал трговинских и економских односа. Такође, Индија и Русија очекују да ријеше проблеме трговинског дефицита и приступа тржишту који постоје између страна.

„Дошао сам данас са делегацијом високих представника из седам различитих министарстава, како бисмо имали суштинску дискусију о разним питањима и одредили пут даље. Надам се да ћете ово схватити као доказ наше озбиљности“– рекао је шеф индијског министарства спољних послова.

У 2021.години трговина између Русије и Индије достигла је рекордну вриједност за све вријеме трговинских односа и износила је 12 милијарди долара  , рекао је за ТАСС почетком фебруара ове године Александар Рибас, трговински представник Руске федерације у Индији .

(Преносе информативне агенције.)