Самит Г20 на острву Бали у Индонезији

Поред економије на самиту и о дешавањима у Украјини.

Од 15-16. новембра 2022. године на острву Бали (Индонезија) одржан је седамнаести самит учесника Групе 20 , форума за међународну сарадњу о најважнијим међународним финансијским и економским питањима . Г20 је створена у децембру 1999. године у Берлину на иницијативу министара финансија седам водећих индустријализованих земаља – Велике Британије, Италије, Канаде, САД, Немачке, Француске и Јапана – ради координације политика држава учесница у циљу постизања глобална стабилност и одрживи раст; финансијска регулатива која би ублажила ризике и спречила будуће финансијске кризе; стварање нове међународне финансијске архитектуре. Данас “ Група 20″обједињује водеће економије света које заједно дају 88% светског бруто националног производа, 75% светске трговине (укључујући трговину унутар ЕУ) и чине две трећине светске популације).

До 2010. године састанци су се одржавали два пута годишње, а касније су постали годишњи. Од тада су преговори председника главни формат активности Г20.

Слоган самита на Балију, којим је председавао председник Индонезије Џоко Видодо , био је: „Заједно ћемо се опоравити, постаћемо јачи“.

Самиту су присуствовале делегације из Аргентине, Аустралије, Бразила, Велике Британије, Индије, Италије, Канаде, Кине, Мексика, , Русије, Саудијске Арабије, САД, Турске, Француске, Јужне Африке, Јужне Кореје, Јапана, Европске уније, Фиџи, специјални изасланик Форума пацифичких острва, Руанде, предтавник Новог партнерства за развој Африке, представник Сенегала, Сингапура, Шпаније, Суринам, УАЕ извршни директор ММФ –а, генерални секретар УН.

В. Зеленски, председник Украјине, упутио је видео поруку учесницима самита , позивајући делегате самита да „ трансформишу Г20 у Г19 , искључујући Русију из ње. Апел украјинског председника нису подржали учесници самита .

Дискусије унутар Г20 углавном се фокусирају на области као што су примена међународних стандарда и кодекса у финансијском сектору, начини за спречавање и превазилажење финансијских криза, максимизирање њихових позитивних и минимизирање негативних последица. Међутим, на самиту у Индонезији, на иницијативу западних земаља , главно питање на дневном реду самита био је руско-украјински сукоб. Иако самит Г – 20 није инструмент за мировна решења, већ економски форум, ниједна дискусија овде није била без теме конфронтације Москве и Кијева . То се огледа и у изавршном саопштењу самита, где је, на инсистирање западних земаља, наведено да су „…многе делегације осудиле Русију “ . Истовремено , у тексту саопштења се наводи да су изнета и алтернативна гледишта .

Следећи самит Г20 заказан је за 2023. годину у Индији, која од 1. децембра 2022. преузима председавање организацијом.