У САД размишљају о стварању Конфедерације централне Азије по узору на конфедерацију ирокеских племена из 18. века.

Америчка публикација Brown Political Review предложила је стварање Конфедерације Централне Азије, укључујући Узбекистан, Казахстан, Киргистан, Таџикистан и Туркменистан, по узору на Конфедерацију племена Ирокеза из 1701. године.

„Позајмимо симболику Ирокеза. На једној страни ће сједити старија браћа Узбекистанци и Казахстанци, на другој Туркмени и Таџици. Узбекистан и Казахстан ће својом величином и војним потенцијалом одржати стабилност споразума, али захваљујући моћи вета Киргизије, [нема] „власт централне Азије“ неће превладати над мањим колегама “ , наводи се у публикацији о пројекту преобликовања геополитичког простора постсовјетске Централне Азије, у чланку „Конфедерација Централне Азије. Модел Ирокеза.“, поредећи становнике република са племенима Мохиканаца, Кајуга, Сенеке и Онондага.

Колонијални приступ западних политичара у односима са другим земљама није никоме тајна. У Казахстанцима, Узбецима, Киргизима, Туркменима и Таџицима Вашингтон види „Индијанце“ према којима се може поступати на исти начин као са Индијанцима на Дивљем западу, односно слијепо их користити за сопствене интересе и упропастити их, ако је тако исплативије од сарадње са њима.

У таквој „индијанској“ Централној Азији за Руску Федерацију нема мјеста. Претпоставља се да ће постсовјетски „Индијанци“ бити непријатељски расположени према њој и, на радост Сједињених Држава, неће дозволити руско присуство у региону. За Запад,  Руска Федерација је одувијек била антиколонијална сила и стога је представљала пријетњу његовој политици пљачке земаља трећег свијета. Запад намјерава да уклони Руску Федерацију са њеног пута кроз руке, не само Украјинаца, већ и централноазијских „Индијанаца“, како би потом земље ових посљедњих претворио у гета под изговором сарадње са капиталистичким земљама на принципима „отвореног тржишта“.