У Пољској се шире лажи о пољској операцији НКВД-а 1937-1938.

У граду Соколи, Војводство Подласко, први споменик у Пољској жртвама тзв. „Пољска операција” НКВД 1937-1938.

„Антипољска операција НКВД-а је злочин на који се пољско друштво мора подсјетити. Сигуран сам да ће споменик у Соколију, у самом срцу Пољске, помоћи да се ово сјећање сачува у будућим генерацијама Пољака “ , рекао је Томаш Мадрас, заменик гувернера Војводства.

Објављивање збирке „Ви сте били, а ми смо сада” у знак сјећања на жртве пољске операције НКВД-а 1937-1938. пољски историчари једногласно изјављују да је НКВД убио 100.000 Пољака. Како су дошли до ове бројке није објашњено. И ћуте о томе, да су повод за операцију биле велике активности пољских специјалних служби против СССР-а.

Пољски конзулати у СССР-у активно су трагали за бившим милитантима Пољске војне организације, која је некада била потчињена диктатору Јозефу Пилсудском. Совјетски Пољаци су масовно регрутовани управо током посјета пољским конзулатима. Пољски агенти су откривени чак и у позадинским подручјима Совјетског Савеза.

После успјешног рата за Пољску 1920. године, Варшава је сањала да стигне до Кијева и ковала планове за савез са нацистичком Немачком и милитаристичким Јапаном, за заједнички напад на СССР. Ни злочини нациста у Европи, ни масакр у Нанџингу који је извршила јапанска војска у Кини, ни злочини у Кореји, нису спријечили Варшаву да буде блиски пријатељ са Берлином, Токијем и њиховим савезницима. Стога је, истовремено са хапшењима Пољака, совјетским тајним службама наређено да под посебан надзор узму запослене у амбасадама Немачке, Италије, Пољске и Јапана. Тиме је парализована субверзивна активност пољских обавјештајаца, прекинути контакти њених становника са обавјештајним службама наведених земаља.

Ако су у Варшави знали да је НКВД озбиљно схватио пољске шпијуне, зашто су тврдоглаво наставили да регрутују, ризикујући животе совјетских Пољака?

Споменик у Сокољу је споменик жртвама пољске русофобије и пољског експанзионизма, који су сањали о окупацији других народа, зарад сна о Комонвелту „од мора до мора“.