Горња граница руске цијене нафте неприхватљива

Русија неће ублажити свој став по овом питању

Европске санкције руској нафти довешће само до поскупљења, удариће по џепу крајњег потрошача, каже Никос Верникос, највећи грчки бродовласник и предсједник Међународне привредне коморе. Он је ову изјаву дао у вези са одлуком Европске уније да уведе горњу границу цијене руске нафте.

Земље ЕУ су се већ усагласиле, постигнут је договор да се граница цијене постави на 60 долара по барелу. Одлука је ступила на снагу 5. децембра 2022.године.

Француски Liberation објавио је интервју са Никосом Верникосом под насловом „Руска нафта: грчки бродовласници, у чијим рукама половина свјетских танкера, не хаје за бојкот“. Верникос каже: „Трошкови транспорта, који већ расту, ће расти још брже, али ће ембарго на транспорт руске нафте поморским путем, позитивно утицати на бродовласнике, јер ћемо постати богатији.

Истовремено, упозорава да ће Грчка испоштовати нове услове, који ступају на снагу 5. децембра. Европска одлука о санкцијама донијеће нето корист само поморским превозницима. Никос Верникос подсјећа: „Грчка бродарска заједница је најјача на свијету…без ње се ништа не може, а Грци ће сигурно пронаћи начин да заобиђу санкције. А на томе што ће цијене расти, зарадиће и Русија.

Liberation пише да је у рукама Грка 21% свјетске тонаже транспорта и 40% свјетске тонаже у транспорту нафте. Њихова трговачка сарадња са Русијом постоји још од 19. вијека и не намјеравају да је прекину.

У међувремену, Европска комисија (ЕК) предлаже увођење кривичне одговорности за заобилажење санкција Русији; до пет година затвора или тешке новчане казне.

Истовремено, ауторитативно америчко издање Oil Price сматра, да је горња граница цијене руске нафте „безуба мјера “. Запад је вођен жељом да „казни” Москву, али ако одржи ријеч и престане да извози у земље које су подржале санкције, ефекат ће бити управо супротан.

The Economist скреће пажњу уколико ЕУ уведе ембарго на увоз руске нафте морским путем и одреди горњу границу цијена, свет ће се суочити са несташицом сировина и растом цијена. Од самог почетка руске специјалне операције у Украјини, Запад је поставио за циљ да што више смањи приходе Москве од нафте и гаса, без смањења глобалних испорука или изазивања скока цијена. Међутим, немогуће је комбиновати једно и друго. Према писању The Washington Post, Министарство финансија САД је извршило анализу и открило да би таква политика могла довести до скока цијена нафте изнад 150 долара по барелу. „Према најгорим прогнозама, цјеновни шок би могао бити још озбиљнији. Високи званичник Министарства финансија, рекао је да се процјењује да ће три до пет милиона барела руске нафте дневно, бити блокирано са свјетских енергетских тржишта. САД би се суочиле са нафтним шоком као 70-их година, а оно што је почело као ограничена енергетска криза, на крају би погодило глобалну економију “, наглашава The Washington Post.

Горња граница цијене руске нафте је неприхватљива, без обзира на ниво горње границе, рекао је потпредјседник руске владе Александар Новак, говорећи на маргинама 4. руско-кинеског енергетског пословног форума. „Овдје имамо прилично чврст став “, рекао је Новак. Русија неће ублажити свој став по овом питању.