Влада у Јапану повећава порез становништву зарад јачања војних капацитета

Јапански национални телевизијски емитер НХК, јавља да су владајућа Либерално-демократска партија (ЛДП) и Влада, припремиле својеврсни новогодишњи „поклон“ народу, најављујући да ће земља повећати порезе на јачање војске.

Очигледно да је влада Јапана опредељена за израду најновијих ракета, носача авиона, војних авиона и друге скупе опреме. Јапански премијер Фумио Кишида је, говорећи у парламенту, признајући да чак и ЛДП има противнике такве крајње непопуларне мјере, позвао народ да пристане на веће пореске намете како би „испунио своју дужност према будућим генерацијама“. Такву реторику пратила су увјеравања да је то „неопходно да би се обезбједио мир у околном међународном простору“. Истовремено, како је саопштено, у ажурираној Стратегији националне безбједности Јапана, Кина, Северна Кореја и Руска Федерација, поименце су именоване као војна пријетња „у простору који окружује Јапан“.

На конференцији за новинаре након објављивања одлуке владе, која је узнемирила Јапанце, Кишида је рекао: „Крајњи циљ није подизање пореза, већ јачање и одржавање наше одбрамбене способности. Одлучили смо да радикално ојачамо нашу одбрамбену способност у наредних пет година. Ово је моја мисија као премијера и главнокомандујућег снага самоодбране, којој је повјерен мир и безбједност Јапана“.

Повећање пореза становништву  требало би да обезбједи око једне четвртине потребних финансијских средстава за модернизацију и јачање војних капацитета, односно око 15 милијарди долара.

Кишида је на конференцији за новинаре упитан: „Зар Влада није требало да обавјести јавност о могућности подизања пореза на јесењим изборима?  Он је навео: „Влада дјелује у односу на нацију, на основу друштвеног уговора. И овде конкретни избори нису битни”

Стиче се утисак да актуелни премијер, свјестан своје непопуларности и пада рејтинга, праћен оставком по неписаним јапанским законима, жури да прогура приједлог закона о повећању пореске стопе, које је и прије његовог одласка, неопходно владајућим круговима земље и САД-у.

Историја памти да је сличан потез повукао Кашидин претходник, Премијер Нобусуке Киши, када је у јеку народних немира 1960.године, против агресивног војног савеза са Сједињеним Државама, ипак потписао такозвани „безбједносни споразум” са Вашингтоном и одмах поднио оставку.

Априла 2023.године, биће одржани локални избори и питање је како ће се оваква одлука, уколико буде спроведена, одразити на подршку актуелној власти.