ТУЖИЛАЦ СЕНАД ОСМИЋ ШТИТИ „АПЕИРОН“ И СИНИШУ АЛЕКСИЋА И ПОРЕД ОСНОВАНЕ СУМЊЕ ?!

Анализирајући све медијске саджаје који су обиловали акцијом” Кластер”, покренутом на основу истраживања рада у високом образовању, дошли смо до занимљивих „пропустa“ које је Тужилаштво БиХ, односно предметни тужилац Сенад Осмић пренебрегнуо.

Занимљиво је то да тужилац заобиђе неког у оптужници, а да га је помињао као одговорну и овлаштену особу у образложењу тзв. основане сумње. Можда се тужилац мало забунио, па ће исправити грешку и обухватити оптужним актом и Синишу Алексића сувласника Универзитета „Апеирон“?! Видећемо, зависи од етике амбициозног докторанда тужиоца Сенада Осмића.

Наиме, 23.02.2023.године Тужилаштво БиХ, тужилац Сенад Осмић, у оквиру акције “Кластер”, поднео је Суду БиХ предлог за одређивање мера забране уз обимно пратеће образложење за свако предложено лице понаособ. Између осталих предложених лица за предузимање мера од стране Суда БиХ, приметно је да се лице проф. Мирко Туфегџија тренутно налази и на оптужници, а да лица која која су са њим повезана, Синиша Алексић сувласник Универзитета “Апеирон” као одговорна и овлаштена особа Универзитета на којем је Туфегџија радио и примао инструкције (како је наведено у образложењу основане сумње на основу Извештаја о надзору телекомуникација од дана 31.05.2022.) и Небојша Анђелић лице које је такође запослено на Универзитету “Апеирон”, не само да нису процесуирани, него Тужилаштво није имало ни намеру да против њих спроведе истрагу, што се може видети из дописа Тужилаштва  БиХ упућеног 17.04.2023.године Агенцији за високо образовање Републике Српске, у којем се наводи:

“Тужилаштво БиХ дописом број: T20 0 KTO 00 19583 21 од 17.04.2023. године обавестило Агенцију да Универзитет није обухваћен наредбом о спровођењу истраге у овом кривичном предмету…”, на основу чега Агенција сматра да нема законских препрека да се изда Акредитација Универзитету “Апеирон”, односно акредитација за поједине студијске програме, чиме је Агенција себе заштитила од евентуалних правних пропуста. (линк за  цитат https://apeiron-uni.eu/wp-content/uploads/2023/11/20231124_%D0%A0%D0%88%D0%95%D0%A8%D0%95%D0%8A%D0%95-%D0%BE-%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B8-%D0%B2%D1%88%D1%83-%D0%9F%D0%A3%D0%90.pdf )

Дакле, дана 17.04.2023.године, само непуна два месеца, од дана 23.02.2023.године када је Туижилаштво БиХ, тужилац Сенад Осмић, поднело захтев Суду БиХ за предузимање мера у акцији “Кластер” због, како су навели у оптужном акту, тзв. основане сумње, тужиоцу Сенаду Осмићу није пало на памет да спроведе истрагу за Синишу Алексића и Небојшу Анђелића иако се тужилац у тзв. основаној сумњи позивао на транскрипт са надзора телекомуникација Мирка Туфегџије којем је Синиша Алексић дао директну инструкцију за потписивање документације студенту Аријану Јовићу?! Па то је СКАНДАЛ!

Каријерни тужилац, попут Сенада Осмића, који до сада, барем колико је нама познато, није имао мрље у каријери, дозвољава себи овакав “пропуст”, да бисмо, на основу међународно гарантованог права исказивања мишљења могли да посумњамо да није био баш “пропуст” јер би то био кикс на нивоу бруцоса на правном факултету?!

Тужилац Сенад Осмић је млад човек, можда не зна или се не сећа, те ћемо га подсетити да је Синиша Алексић  био 2007.године директор Универзитета “Апеирон” (ваљда још није био докторирао па није могао да заседне у профанску фотељу као сувласник?) када је на том Унивезитету било поништено (?) 149 диплома. Ако је тада лагао Синиша Алексић у изјави, онда лажемо и ми, ево линк за изјаву Синише Алексића 2007. године https://univerzitetapeiron.blogger.ba/2007/02/21/izjava-direktora-fakulteta-sinise-aleksica/

Позивамо Тужилаштво БиХ, тужиоца Сенада Осмића, да објасни јавности којим разлозима је био вођен када није водио истрагу за одговорна и овлаштена лица на “Апеирону” за која се у оптужном акту, тзв. основане сумње од дана 23.02.2023.године, јасно види да је Синиша Алексић директно наредио Мирку Туфегџији да потпише школску, студентску, документацију за коју Тужилаштво тврди да је лажно и нетачно завођена у случају студента Аријана Јовића.

На крају крајева, нелогично је да буде оптужен само проф. Мирко Туфегџија, а да онај ко му је наредио, за шта очигледно постоји аудио запис, да потпише студентску документацију буде изопштен из истраге – “невин као француска собарица”. Ако је то принцип рада тужиоца, онда би тај принцип требао да примени и на друга лица у оптужном акту, а не да користи двоструки аршин!

Никад није касно, тужилац Сенад Осмић може и сада, само ако хоће, да подигне оптужницу против Синише Алексића и Небојше Анђића са “Апеирона”, осим у случају, како би у оној старој доброј песми Бјело дугме рекло ако “…Има нека тајна веза, тајна веза за све нас…”.

Чекајући епилог овог “пропуста” тужиоца Сенада Осмића, остаћемо истрајни у подсећању јер не може Тужиловаштво БиХ да неком буде мајка, а неком зла маћеха, или ће овај пропуст бити решен када буде промењена власт, видећемо.

До тада, анализирамо даље занимљиве проспусте институција, слушајући песму Бајаге “Шта то пада?!  Пада …. влада ?”