Тужилаштво БиХ противправно преузело надлежност Суда БиХ?!

Анализирајући многобројне званичне изјаве Тужилаштва БиХ, јавности није непозната чињеница да су овлашћена лица у Тужилаштву БиХ често узимала себи за право да уместо Суда БиХ пресуде осумњиченима у својим званичним саопштењима, које су новинари цитирали, пре правоснажне и извршне пресуде, у разним процесима који су били од тзв. „медијског значаја популарна за јавност“ како би поједини у Тужилаштву БиХ показали одређеним структурама своју “способност”. Поједини су именом и презименом са таквим непоштовањем пресумпције невиности и лично давали изјаве за новинаре сматрајући да су недодирљиви према функцији коју обављају. То је канцер институционалног непрофесионалног деловања Тужилаштва БиХ, а у коначном се може говорити и о  злоупотреби службеног положаја.

Занимљиво је, на пример, у предмету познатом под називом “Кластер”, информације које су се појављивале у медијима су предњачиле у односу на то да ни сами осумњичени нису били службено упознати са оним што им се ставља на терет, а да је “неко” из Тужилаштва БиХ пожурио да, изван службеног оквира, достави податке који су чак неретко излазили из оквира онога што се лицима ставља на терет, осуђујући их унапред и пре Суда БиХ.

Тако сада можемо да видимо да се на сајту Тужилаштва БиХ 09.08.2024.године појавила информација да је Тужилаштво БиХ информисано да је ПОТВРЂЕНА потужница…” у предмету “Кластер” (лица нећемо наводити јер портал НАШ СТАВ поштује пресумпцију невиности), а да притом на сајту Суда БиХ до данас 02.09.2024. године, таква информација није службено објављена!!! Компарацијом са другим предметима на сајту Суда БиХ можемо да видимо да је Суд БиХ увек био ажуран и уредно објављивао информације од јавног значаја када се потврди оптужница. Овога пута, у предмету “Кластер”, Суд БиХ НИЈЕ дао званично саопштење за јавност да је оптужница потврђена чак ни 40 дана после позива страна у процесу да се изјасне о подизању оптужнице. С правом можемо да запитамо, ко то тамо у Тужилаштву БиХ узима противправно себи ингеренције Суда БиХ, по чијем налогу врши медијски притисак на Суд БиХ и зарад чијег интереса?! Суд БиХ би требао да се позабави овом појавом у Тужилаштву БиХ и сачува интегритет, независност, институције Суда БиХ, уставни поредак, као што је Суд БиХ то до сада увек чинио.

Све нам се чини да је вечно актуелна песма Боре Чорбе:

“ Док по земљи свашта раде, на ТВ-у лимунаде,

“Бољи живот”, “Срећни људи”, зато и ти срећан буди.

Купим новине, свеже издање, кад оно опет исто срање.

Напади не јењавају, једни друге скењавају …

…Ко то тамо курцу свира, напољу је бал вампира,

Предводи их сасвим трула Цветокоса Баба Јула…”.

 

ГБВ