СКАНДАЛ! ТРИВИЋКА УПИСАЛА СТРАНКУ У РЕГИСТАР, А ПОСЛЕ ОДРЖАЛА СКУПШТИНУ?! ПРОТИВЗАКОНИТО УПИСАНА У РЕГИСТАР?!

Странка НАША ПРИЧА РЕПУБЛИКА СРПСКА указује јавности на једну врло чудну појаву – начин регистрације политичке организације Народни фронт Јелене Тривић. Ево о чему се ради:

На сајту владе Републике Српске,на страни правни и административни оквир (линк https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/muls/PAO/Pages/Splash.aspx) налази се, између осталих закона, Закон о политичким организацијама (“Службени гласник РС”, бр.15/96 и 17/02) који дефинише начин и редослед поступака приликом оснивања политичке странке.

Идемо редом:

  1. Јелена Тривић је 21.04.2023. године потврдила да је ЗВАНИЧНО РЕГИСТРОВАНА СТРАНКА НАРОДНИ ФРОНТ! (линк https://www.facebook.com/trivicjelena/?locale=sr_RS )
  2. Јелена Тривић је 23.05.2023.године потврдила да се тог дана ОДРЖАЛА ПРВА СКУПШТИНА НАРОДНОГ ФРОНТА.
  3. У изјави за новинаре Јелена Тривић 23.05.2023.године изјављује:”Данас смо обавили ПРВИ РАДНИ ДИО ПРВЕ РАДНЕ СКУПШТИНЕ Народног фронта, изабрали смо статутарну комисију, главни одбор и предсједништво странке. Усвојено је 10 статутарних тачака…” (линк за изјаву Јелене Тривић https://rtvbn.com/4044079/jelena-trivic-ozvanicila-rad-narodnog-fronta)

ДА ВИДИМО  ШТА ЗАКОН КАЖЕ!

            Према Закону о политичким организацијама, члан 13, став 1., 2., 3., ОБАВЕЗУЈУ ДА СЕ ПРЕ РЕГИСТРАЦИЈЕ СТРАНКЕ ОДРЖИ ПРВА СКУПШТИНА ОСНИВАЧА:

Члан 13.

Политичка организација се оснива на скупштини оснивача на којој се доноси одлука о оснивању и статут. Одлука о оснивању политичке организације садржи:

  1. Имена оснивача
  2. Назив политичке организације
  3. Седиште политичке организације
  4. Циљеве политичке организације
  5. Име и презиме овлашћеног лица које ће обављати послове уписа у регистар.

Политичка организација поред аката из става 1. овог члана на скупштини оснивача доноси и своју програмску оријентацију односно програм.

ПИТАЊЕ ЗА ЈЕЛЕНУ ТРИВИЋ КАО ОДГОВОРНОГ ЛИЦА У ПРАВНОМ ЛИЦУ НАРОДНИ ФРОНТ:

Како је могуће да су програм странке и именовање статутарне комисије (која треба да састави статут странке Народног фронта) донети МЕСЕЦ ДАНА ПОСЛЕ РЕГИСТРАЦИЈЕ СТРАНКЕ АКО ЈЕ ЗА РЕГИСТРАЦИЈУ СТРАНКЕ У РЕГИСТАР СТРАНАКА НЕОПХОДНО ДОСТАВИТИ ПРОГРАМ СТРАНКЕ и СТАТУТ (за чије доношење је неопходно именовање статутарне комисије странке и других органа странке) ПРЕМА ЧЛАНУ 16, СТАВ 2 ОВОГ ЗАКОНА?!

Члан 16., став 2 гласи:

“Уз пријаву за упис у регистар подноси се одлука о оснивању и статут политичке организације, као и програмска оријентација, односно програм политичке организације.”

Члан 16, став 3. гласи:

“Ако суд утврди да статут или програмска оријентација, односно програм политичке организације није у складу са овим законом или пријава за упис у регистар има недостатака због којих суд не може поступити, упозориће на то подносиоца пријаве и одредити рок за отклањање недостатака, који не може бити краћи од 15 дана или дужи од два месеца.”

Идемо даље, Одлуком о изменама и допунама Закона о политичким организацијама (од 27.марта 2002.год.) члан 17.А, став1 гласи:

Приликом РАЗМАТРАЊА ПРИЈАВА за регистрацију политичких странака НАДЛЕЖНЕ СУДИЈЕ МОРАЈУ ДА СЕ УВЕРЕ ДА:

Чланови централних статутарних органа политичких странака, као што су председништво, главни или централни одбор, саветодавни одбори или савети, судови части те сва друга лица или органи којима се дата овлашћења према статуту странке, или су им статутарни органи странке поверили мандат да заступају странку, су на одговарајући начин изабрани у скаду са статутом од стране овлашћене скупштине или органа странк, те да било којем члану таквих органа или лицима на тај начин овлашћеним није било забрањено обављање страначке функције у складу са законом укључујући и одлуке Високог представника.”

ПИТАЊЕ ЗА СУД:

Како је могуће да сте прво регистровали правно лице политичку организацију НАРОДНИ ФРОНТ дана 21.04.2023.године а да се прва радна скупштина политичке организације НАРОДНИ ФРОНТ и именовање органа политичке организације (статутарне комисије, председништва…) одржала МЕСЕЦ ДАНА КАСНИЈЕ 23.05.2023.године без којих не могу да се донесу ни статут ни програмска оријентација политичке организације?

Господо у суду, господо инспектори, будите љубазни да објасните народу, нама обичним смртницима, како је могуће, у односу на Закон о политичким организацијама (Службени гласник РС”, бр.15/96 и 17/02) регистровати правни субјект политичке организације Народни фронт ако нису задовољени услови из закона које смо претходно навели имајући у виду да се РЕГИСТРАЦИЈА ПРАВНОГ СУБЈЕКТА ИЗВРШИЛА МЕСЕЦ ДАНА ПРЕ КОНСТИТУИСАЊА ОРГАНА СТРАНКЕ КОЈИ ДОНОСЕ АКТЕ НЕОПХОДНЕ ЗА ПРИЈАВУ РЕГИСТРАЦИЈЕ ПРАВНОГ СУБЈЕКТА ПОЛИТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ?!

Идемо даље, члан 16, став 5., гласи:

Политичка организација НЕМА ПРАВО ДА ДЕЛУЈЕ ПРЕ УПИСА У РЕГИСТАР, ОСИМ ВРШЕЊА ДЕЛАТНОСТИИЗ ЧЛАНА 11. ДО ЧЛАНА 14. ОВОГ ЗАКОНА.”

ПИТАЊЕ:

Како је могуће да одборници и посланици других политичких странака ПРЕЛЕЋУ у политичку организацију ПРЕ РЕГИСТРАЦИЈЕ као што је то био случај са прелетима у нерегистровану политичку организацијеу пре дана 21.04.2023.године?! Ево пар примера:

– Линк https://www.facebook.com/trivicjelena/?locale=sr_RS

– Линк https://www.facebook.com/trivicjelena/?locale=sr_RS

Народе наш, ако политичка организација у самом заметку свог стварања КРШИ ЗАКОН, попут Народног фронта Јелене Тривић, онда смо са разлогом забринути шта ће тек радити ако буду имали већа овлашћења?! Забрињавајуће је да суд, који је надлежан за регистрацију политичке организације, није приметио да се прва радна скупштина Народног фронта није одржала пре 21.04.2023.године, да се нису именовали органи политичке организације који су требали да донесу АКТЕ које суд разматра приликом одлуке о регистрацији.

Да се закон поштовао овакав след радњи је требао да буде  при регистрацији политичке организаије:

ПРВО се организује прва радна скупштина политичке организације на којој се изаберу органи странке (председник као овлашћено лице у правном лицу, председништво, статутарна комисија, радна тела и слично), та радна тела и органи доносе акте према Закону о политичким организацијама које подносе суду на увид ради провере од стране суда и уписа у регистар политичких регистрација. Код Народног фронта Јелене Тривић је СВЕ БИЛО ОБРНУТО према приложеним информацијама.

Шта каже Милорад Додик на све ово, да ли је сагласан да Јелена Тривић правним нормама организује политичку организацију, ипак му је она “љута опозција”? Или се Тривићки може, одговара му као што му је одговарало када је је Тривићева позивала посланике у Народној скупштини да верификују посланичке мандате и тиме дају Додиковој већини легитимитет и легалитет?!

А шта ти кажеш народе на све то?!

Док нашег председника странке проф. др Зорана Калинића држе под мерама БЕЗ ПОТВРЂЕНЕ ОПТУЖНИЦЕ и врше политички прогон јер је ЈЕДИНИ БИО ПРАВА опозиција овом режиму, позивао да се одбије верификација посланичких мандата у Народној скупштини Републике Српске, за то време она која се самопрогласила предводником опозиције може да региструје политичку организацију противно закону о политичким организацијама!

Ко је овде права опозиција, онај којег политички прогоне и држе БЕЗ оптужнице под мерама или она  која може да крши закон и ником ништа?!

Народе наш, памет у главу, Република Српска треба да буде НАША ПРИЧА – А НЕ ЊИХОВА ПРЋИЈА!

Странка НАША ПРИЧА РЕПУБЛИКА СРПСКА