Нарендра Моди у клинчу са опозицијом пред изборе

Премијер Нарендра Моди[1] у четвртак (06. априла 2023.год.) је оштро критиковао опозицију, тврдећи да људи са „baadshahi“ (царским) начином размишљања третирају сиромашне као „робове“ и додао да је да ће се социјална правда поставити као окосница на 2024.године.  „Опозиција је постала толико очајна да су отворено почели да говоре „Modi, teri kabra khudegi“ (Моди, твој гроб ће бити ископан)“, навео је он обраћајући се радницима широм земље.[2]

Он је навео да су опозиционе странке „везане за непотизам, династију, кастеизам и регионализам“, док је БЈП (Bharatiya Janata Party) изникла из „мајке демократије“ и представља културу вођења дијалога са свима.

Он је такође навео да се опозиционе странке боре са „егзистенцијалном кризом и прибегавају изношењу оптужби и завера“ против владајуће странке. Ово долази у тренутку када је његова влада на удару јер није пристала на захтев опозиције за истрагу ЈПЦ о питању Аданија и наводно злоупотребљавала централне агенције за циљање опозиционих лидера.

Моди је навео да су се друге странке користиле за унапређење интереса одређених породица без помоћи друштву, док БЈП оснажује сиромашне делове друштва од 2014.године. Моди је истиче да Индија схвата свој потенцијал и снагу након 2014.год. баш као што је то учинио лорд Хануман након што је елиминисао сумњу у себе. „Ако погледамо цео живот лорда Ханумана, он је имао став „могу да урадим” који му је помогао да постигне велике успехе“, рекао је премијер Нарендра Моди.

Недељу дана раније Нарендра Моди састао се у Њу Делхију са секретаром Савета безбедности Руске Федерације Николајем Петрушевим. Том приликом разговарано је о питањима руско-индијске билатералне сарадње од обостраног интереса.

[1] www.narendramodi.in

[2] https://economictimes.indiatimes.com/news/politics-and-nation/baadshahi-mindset-treated-poor-as-slaves-pm-modi/articleshow/99305605.cms