Година која је променила геополитику: лекције из енергетских криза

Конфликт у Украјини је „убрзао глобалну трансформацију која ће надмашити преврате из 1970-их“, пише Блумберг. У публикацији се наводи[1] да постоје „четири лекције у историји енергетског тржишта које ће помоћи у разумевању тренутне енергетске кризе“.

Прва лекција којом су нас научили прошли нафтни шокови је да им претходе „буђења“. „Уочи арапског нафтног ембарга 1973. године, постојала су упозорења да САД постају све зависније од увоза. У извештају америчке обавештајне службе из 1970. закључено је да ће до поремећаја са Блиског истока вероватно доћи у наредних пет година. Међутим, владе нису учиниле довољно да то спрече, јер су се фокусирале на послератни просперитет наводећи  да је потрошња нафте једва достигла ниво испод 2% БДП-а“, пише Блумберг.

Друга лекција је да коришћење енергије као оруђа утицаја може довести до неочекиваних резултата. „Неки од њих су болни за друге. Индија се држи јефтине нафте, док се њен енергетски гладан сусед Пакистан бори да задржи светло, док Европа прождире течни природни гас који храни њену електричну мрежу. Русија и даље држи адуте у рукама. Она производи око десетину светске нафте“, наводи се у публикацији.

Трећа лекција је да енергетске кризе подстичу нове облике корупције и неједнакости. „Током првих нафтних шокова, дошло је до процвата високо концентрисаног богатства међу произвођачима нафте, што је навело економисту Ричарда Одија да изнесе идеју о „проклетству ресурса“. Економија која је извозила робу је расла спорије од 1971. до 1989. године, чак и након прилагођавања за варијабле као што су приходи и нивои инвестиција. Према проценама из 1997. године, само у Венецуели је потрошено или украдено до 100 милијарди долара у претходних четврт века, а према процени из 2006. у Нигерији та цифра достиже 380 милијарди долара“, наводи агенција.

Четврта лекција: Енергетске кризе подстичу глобалне геополитичке промене. „Русија се показала отпорнијом него што су многи очекивали јер су незападне земље много веће и њихова тржишта су важнија него у прошлости. Они су се у великој мери опирали приближавању Запада, остављајући много више простора за избегавање санкција. То би требало да подстакне преиспитивање приступа дипломатији и економском развоју“, резимирају аутори публикације.

[1] https://www.bloomberg.com/graphics/2023-opinion-russia-ukraine-global-energy-transformation/