Одржан Међународни економски форум држава чланица ЗНД

У Москви је 17. марта 2023. године, истовремено са редовним састанком Економског савета Заједнице независних држава, одржав 15.Међународни економски форум држава чланица ЗНД под мотом „Дијалог интеграција: ЗНД, ЕАЕУ, ШОС, БРИКС“.

Циљ Форума је развијање и доношење заједничких одлука, идентификовање интереса, успостављање дугорочних партнерстава, добијање повратних информација и планирање даљих корака ка економском развоју. Форуму су присуствовали: генерални секретар ЗНД С.Н. Лебедев, генерални секретар ШОС Џанг Минг, председник Борда Евроазијске економске комисије М.В. Мјасникович, вицепремијери земаља ЗНД (чланови Економског савета ЗНД), високи званичници министарстава економског развоја, финансија, индустрије и трговине, представници власти, привредне и индустријске коморе, индустријска удружења и банкарске заједнице, предузетници земаља чланица ЗНД.

Резултати Форума постали су стручно мишљење пословних и интеграционих удружења о предстојећим изазовима. Паралелно са пословним програмом и радом тематских секција и округлих столова о финансијама, индустрији, здравству, транспорту и логистици, зеленој економији и другим областима, у Светском трговинском центру одржана је изложба пројеката учесника Форума. . Кулминација догађаја била је пленарна седница посвећена интеграционој интеракцији четири удружења. Учесници су објаснили зашто је ЗНД „Лабораторија интеграционих процеса“ , како ШОС привлачи земље из целог света, како евроазијске асоцијације треба заједнички да одговоре Западу који занемарује међународно право и шта ће ЕАЕУ усмерити ка убрзаном развоју.

У поздравном говору учесницима Форума, генерални секретар ЗНД Сергеј Лебедев рекао је да глобализација светске економије, у чију су се реалност недавно сви уверили, данас више не важи. Сада ову глобализацију замењују велике регионалне организације. Светска тржишта нису нестала, али је конкуренција постала оштрија. Уводе се горње границе цена, крше се фундаментални принципи међународне трговине и правила СТО. Одговор на питање са ким сарађивати у овим условима је искуство земаља чланица ЗНД, које развијају сарадњу више од 30 година, водећи рачуна о ставовима једних других и правећи компромисе. Форум је својеврсна „лабораторија интеграционих процеса“ на евроазијском простору. Савезна држава Русије и Белорусије и Царинска унија израсли су из ЗНД, а потом и заједничког економског простора Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргистана и Русије у формату ЕАЕУ.

Председавајући Економског савета ЗНД, први заменик председавајућег Кабинета министара Киргистана Адилбек Касималиев је у свом обраћању учесницима пленарне седнице Форума истакао да је ЕАЕУ данас од значајног интереса за многе велике светске економије , међу којима је издвојио УАЕ, Египат, Индију и Индонезију. „Свим срцем поздрављамо сарадњу у оквиру ЕАЕУ и проширење међународног партнерства. Уверен сам да ће закључивање споразума о зонама слободне трговине (са наведеним земљама) дати снажан подстицај за повећање трговине и нашег извозног потенцијала у контексту „великог евроазијског простора“, рекао је Адилбек Касималијев   .

Генерални секретар ШОС-а Џанг Минг је приметио да је у нестабилном свету који се мења, управо ШОС организација која ствара стабилност: „ Чланице ШОС позивају да се створе једнаки услови за све земље, да сви поштују међународно право, да односи засновани на међусобном поштовању и да сарадња буде отворена“, рекао је он. Интеракцију између ШОС-а и ЕАЕУ генерални секретар Шангајске организације за сарадњу назвао je „веома добром“ , уз напомену да ће потенцијал у њиховим односима у свим секторима наставити да се „ефикасно манифестује“ на равноправној и обострано корисној основи.

Заменик премијера Белорусије Игор Петришенко позвао је ЗНД, ШОС, ЕАЕУ и БРИКС да заједнички одговоре на нову рунду хибридне војно-политичке конфронтације у свету, протекционизам и деглобализацију. Према његовим речима, успеси низа земаља током протеклих деценија и њихова суверена жеља да сами одреде свој пут постали су озбиљан иритант за оне који су присвојили улогу светског хегемона: „Све већа технолошка конкуренција између земаља, смањени токови инвестиција, повећан протекционизам у међународној трговини погоршавају нестабилност и неизвесност у глобалној економији која се још није опоравила од последица пандемије Covid-19“– рекао је заменик премијера Белорусије. Јачање међусобних веза између ШОС, БРИКС, ЗНД, ЕАЕУ и Заједнице државе Русије и Белорусије допринеће успешном превазилажењу постојећих изазова и интензивнијем развоју земаља чланица ових асоцијација, уверен је он. А сада постоји добра основа за такво упаривање.

Током свог говора, председник Одбора Евроазијске економске комисије (ЕЕЦ) Михаил Мјасникович позвао je на повећање инвестиционе сарадње у ЕАЕУ и формирање „моћних евроазијских компанија“. Дакле, постојећи обим улагања у фиксни капитал – а то је 17-18% БДП-а – требало би да буде најмање удвостручен. Међусобне инвестиције, према Мјасниковичу, дају највећи интеграциони допринос БДП-у земаља ЕАЕУ. Штавише, држава би могла да делује као активан инвеститор заједно са приватним бизнисом. Кључни правац одрживог развоја Уније је убрзање процеса индустријске производње и формирање индустријских кластера ЕАЕУ. Позитивним ефектима евроазијске економске интеграције председник Одбора ЕЕЗ је назвао повећање обима међусобне трговине земаља чланица ЕАЕУ за 1,8 пута од 2015. до 2022. године и повећање трговинске сарадње са трећим земљама за 1,7 пута.„Евроазијска „петорка“ је кроз сопствену производњу од 94 одсто постигла висок ниво обезбеђености домаћег тржишта . Истовремено, биланси производње и потрошње пољопривредно-прехрамбених производа указују на потребу не само повећања обима производње, већ и рационалног управљања њима“,  закључио је председник Одбора ЕЕЗ.