Руски амбасадор и проф. др Зоран Калинић ПРОТИВ кандидатског статуса БиХ, а Додик ПОДРЖАВА контра Русији!

Странка НАША ПРИЧА РЕПУБЛИКА СРПСКА и даље остаје при ставу који заступа и Руска Федерација, да је кандидатски статус БиХ за улазак у ЕУ погубан, као што је то својевремено изјавио наш председник проф. др Зоран Калинић против кога се сада води свеопшта хајка како би се угрозио његов кредибилитет и кредибилитет институција које он представља.

Ми смо ЈЕДИНА странка у БиХ која се отворено ПРОТИВИ статусу кандидата БиХ за улазак у ЕУ!

За разлику од наше странке, Милорад Додик и СНСД се радују и подржавају кандидатски статус БиХ за улазак у ЕУ, што је СУПРОТНО ставу Руске Федерације!

Имајући у виду да је наша странка истицала, како у предизборној кампањи на општим изборима у БиХ, тако и после добијања статуса кандидата БиХ за улазак у ЕУ,  да добијање статуса кандидата представља странпутицу за народ јер се међу постављених 8 захтјева, налазе се приоритети: измјене закона о Високом судском и тужилачком савјету и усвајање закона о судовима БИХ. (линк https://banjaluka.net/kalinic-kandidatski-status-bih-za-eu-stranputica-za-narod/ )

Истицали смо да Европска комисија тражи да Високо судско и тужилачко вијеће, чији је задатак именовање судија и тужилаца на свим нивоима, осим у уставне судове, као и да Суд и Тужилаштво БИХ треба да имају УСТАВНИ СТАТУС, што захтјева измјене Устава БИХ и указивали  на то да ће владајуће странке из Републике Српске, које су се у предизборној кампањи залагале за укидање Суда и Тужилаштва БИХ, уз аргумент да то судство на државном нивоу није предвиђено Уставом БИХ, сада морати да МИЈЕЊАЈУ УСТАВ како би формирале Суд и Тужилаштво на нивоу БИХ и додвориле се бриселској администрацији, односно западноцентричној политици.

Осим измјена закона о ВСТВ-у, од БИХ се тражи и усвајање закона о судовима у БиХ јер БиХ нема врховни суд на државном нивоу који би досљедно тумачио право у цјелој БИХ. Интересантно да су владајуће странке у изборној кампањи биле управо против оваквог суда, а сада ће измјеном Устава, омугућити његово конституисање јер су се прихватањем кандидатског статуса БиХ за улазак у ЕУ на то обавезале.

Истицали смо, да иронија буде већа, за измјену Устава БхХ потребна је двотрећинска већина у државном парламенту, што значи да ће и тзв. опозиција, која се наводно противи политици власти док верификује посланичке мандате у Народној скупштини и тиме даје легитимитет и легалитет владајућој већини,  сарађивати са владајућом структуром, коју је до јуче оптуживала за корупцију?!

У будућем времену, ЕУ неће одустати од првобитних захтјева дефинисаних у 14 тачака, међу којима је и захтјев за измјену уставних одредби које дају, како у ЕУ кажу, ексклузивна права конститутивним народима, Бошњацима, Србима и Хрватима, приликом именовања у све три гране власти.

Примјера ради, то значи да се у Уставу БиХ брише члан IV, став 1 и 2 који дефинишу начин конституисања Дома народа по принципу заступљености сва три конститутивна народа. Такође, одредба Устава, у вези са именовањем у министарски савјет, морала би да се брише. Следствено, то значи да се ОДСТУПА од Дејтонског споразума и вуче народ у странпутицу.

С друге стране, истичемо да кандидатски статус БиХ за улазак у ЕУ УДАЉАВА и Републику Српску, односно БиХ као државу, од Руске Федерације јер ће се инсистирати да БиХ усагласи свој спољнополитички став са ЕУ у односу на Руску Федерацију увођењем противправних санкција нашој братској Руској Федерацији!

Да статус кандидата БиХ за улазак у ЕУ није добар нагласио је и руски амбасадор у Републици Србији Александар Боцан – Харченко рекавши да „ЕУ давањем кандидатског статуса БиХ само покушава држати ту земљу подаље од Русије“ истичући да то представља „допунски алат притиска на Републику Српску.“ (линк https://www.rtvbn.com/4037099/status-kandidata-za-bih-nije-dobar-odvajaja-je-od-rus)

Странка НАША ПРИЧА РЕПУБЛИКА СРПСКА основано сумња да се цјелокупна медијска хајка на проф. др Зорана Калинића води управо зато што је он предсједник странке НАША ПРИЧА РЕПУБЛИКА СРПСКА која има идентичан став са Руском Федерацијом док се став СНСД-а, као и цјелокупне тзв. опозиције заснива на подршци уласка у ЕУ који удаљава Републику Српску и БиХ од Руске Федерације.

У прилог нашој сумњи је и чињеница да је високи функционер носилац листе СНСД-а на преходним општим изборима проф. др Владо Ђајић  у току изборне кампање, на приватном посједу Ненада Новаковића на Стрежевици, отворено ПРИЈЕТИО проф. др Зорану Калинићу због кандидатуре и учешћа на изборима речима:

”Видјећеш Ти, затворићемо ти универзитет!”

Ту пријетњу су чули и бројни присутни свједоци. Међутим, његова пријетња се ту није завршила. У случајом сусрету са једним од професора који раде на универзитету проф. др Зорана Калинића, Владо Ђајић је поновио ту пријетњу!

Питамо носиоце власти, које предводи Милорад Додик као председник  СНСД-а, да ли је цјелокупна хајка на проф. др Зорана Калинића и угрожавање кредибилитета Независног унивезитета у Бања Луци, чији је он оснивач,  реализација пријетње вашег високог функционера због проруског става проф. др Зорана Калинића и странке НАША ПРИЧА РЕПУБЛИКА СРПСКА и учешћа на изборима ?!

 

Странка НАША ПРИЧА РЕПУБЛИКА СРПСКА